VITAMIN A V TĚHOTENSTVÍ

11. března 2007 v 17:45 |  výživa
VITAMIN A v těhotenství
Tento vitamin je potřebný pro buněčný růst, vývoj kůže a buněčných membrán a řadu metabolických funkcí. Hodnoty doporučeného příjmu jsou 700 mcg v těhotenství a 900 mcg pro kojící matky. Toto množství lze snadno získat z běžné stravy a doplňování se nedoporučuje.
Těhotné ženy by neměly užívat vyšší dávky vitaminu A ve formě retinolu, protože již dávky 2800 mcg denně mohou vést k vrozeným defektům plodu.
Z tohoto důvodu se během těhotenství nedoporučuje jíst játra a výrobky z nich, protože mohou obsahovat vysoké hodnoty retinolu. Rovněž prenatální a těhotenské doplňky nemají obsahovat retinol. Většina z nich obsahuje beta-karoten, který je mnohem bezpečnější, protože se přeměňuje na vitamin A podle potřeby organismu.
Mezi zeleninu a ovoce bohaté na beta-karoten patří mango, mrkev, sladké brambory, meloun kantalup, papája, broskve a tmavozelená zelenina. Vitamin A je rovněž obsažený v mléce, másle, sýru, jogurtu, žloutku a ledvinách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama