VÁPNÍK v těhotenství

11. března 2007 v 17:39 |  výživa
VÁPNÍK v těhotenství
Během těhotenství stoupá u ženy vstřebávání vápníku. Jsou-li zdroje tohoto minerálu v potravě dostatečné, není zapotřebí užívat doplňky. Doporučené hodnoty 700 mg denně lze dosáhnout konzumací velkého množství mléčných výrobků a olejovek.
V časných stadiích těhotenství je vápník mobilizován ze zásob v kostech, ale později se vrací zpět. Proto by měly dospívající dívky při otěhotnění užívat vápníkové doplňky: jejich kosti nejsou dosud dostatečně kalcifikované, aby se vypořádaly se zvýšenou těhotenskou spotřebou, a jejich zdraví může přece jen utrpět. Doplněk pro výstavbu kostí s poměrem vápník/hořčík 2:3 je ideální, protože pro zdraví kostí je hořčík stejně důležitý a v potravě často chybí.
Kojící matky potřebují k tvorbě mléka denně 1250 mg vápníku. Toho lze snadno dosáhnout pitím mléka a konzumováním mléčných výrobků bohatých na vápník, popřípadě užíváním doplňku s obsahem 1000 mg vápníku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Chemik Chemik | Web | 22. ledna 2013 v 10:53 | Reagovat

Při vyvážené kvalitní stravě je užívání chemických potravinových doplňků zbytečné.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama