První příznaky těhotenství - souhrn

19. ledna 2007 v 19:39 |  těhotenství


První příznaky těhotenství - souhrn

Ať již se žena nemůže dočkat, až se na těhotenském testu objeví konečně dva proužky nebo patří do skupiny maminek, které otěhotní neplánovaně, možná ji budou zajímat příznaky budoucího života, kterými se začne hlásit.
Některé budoucí maminky možná nezaregistrují žádný z těchto příznaků, některých se bude týkat jen něco málo z toho, co zde se popíše a u jiných žen se výrazně projeví všechny příznaky - přestože nebudou těhotné. Mnohé příznaky ovšem nemohou být způsobeny i jiným příčinami, než je těhotenství.
Pokud má žena podezření, že je těhotná, měla by podniknout vše, aby toto své podezření vyvrátila nebo potvrdila. Měla by si těhotenský test a/nebo navštívit lékaře. Bude tak mít jistotu, zda se má danými příznaky zabývat, nebo zda jde jen o výstřelek jejího těla.

Příznaky, které může žena pozorovat:

Vynechání menstruace (amenorea)

Pokud se nedostaví pravidelné krvácení, jde zpravidla o první známku těhotenství. K vynechání menstruace dochází v důsledku hormonálních změn provázejících těhotenství. V některých případech se může stát, že se menstruace dostaví i když je žena těhotná. Pokud tedy má podezření, že je těhotná, přestože krvácí, měla by raději nechat vše zkontrolovat lékařem. Ale pozor i když se menstruace nedostaví nemusí znamenat těhotenství, ale hormonální problém a hormonální výkyvy, podváha atd.

Ranní nevolnost

Nevolností trpí v těhotenství více než polovina žen (některé prameny uvádějí, že jde o 60-80%). I když se jí říká ranní nevolnost, může trápit kteroukoliv denní dobu. Existuje spousta rad, jak s nevolností bojovat. Některé snad pomohou. Nevolnost zpravidla trápí budoucí maminky mezi druhým a 12. týdnem, ale některé maminky ji pocítí už druhý den po početí (což je ovšem už pouhé přání otěhotnět).

Časté močení

Časté močení zapříčiňuje zvětšující se děloha tlačící na močový měchýř, bude spoustu žen trápit nejen v prvních měsících, ale i a to především v závěru těhotenství. Objevuje se v prvních týdnech.

Změny na prsou

Změny na prsou jsou dalším příznakem těhotenství. Prsou se týká hned několik typů změn. První z nich se týká zvýšené citlivosti prsou, plnosti, popřípadě mravenčení nebo pálení v nich. U některých žen se ale podobné pocity objevují i těsně před menstruací.
Kromě toho dochází ke ztmavnutí dvorce prsu (oblast kolem bradavky) a na prsou se mohou objevit růžové a modré žilky.

Změny v chutích

Známé těhotenské chutě se mohou objevit hned v prvních týdnech těhotenství. Na vině jsou opět prudké hormonální změny, ke kterým dochází. Zda se má žena nechat svými chutěmi ovládat, je jen na ní - také hodně záleží na tom, na co má chuť.

Únava

Také únava patří k častým problémům v těhotenství. Vaše tělo spotřebuje na růst embrya spoustu energie, která vám pak chybí. Pokud je žena těhotná a chce se jí spát - tak ať prostě spí.

Citlivost na vůně a pachy

Mnoho maminek si od první chvíle těhotenství stěžuje na změny vnímání různých pachů. Na začátku těhotenství se výrazně zvyšuje citlivost vašeho čichu, takže i věci, které ženě dříve nevadily ji najednou mohou způsobovat problémy.

Tak jste těhotná nebo ne?

Pokud má žena podezření, že jste těhotná - tuhle věc by měla vědět. Doby, kdy se muselo čekat, až doktor teprve pohmatem zjistí, že čekáte dítě jsou pryč. V každé lékárně dostanete těhotenský test. Takže pokud má obavy, jestli je těhotná, je dobré si za 20 korun test a zkusit si to. Nic není jednoduššího.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dana Dana | E-mail | 11. října 2008 v 18:31 | Reagovat

Dobrý den.

Chtěla bych se Vás zeptat,jestli můžu otěhotnět hned první měsíc po vysazení antikoncepce.podle menstručního kalendáře jsem si nechala vypočítat plodné dny a z manželem jsme se o to pokoušeli.Chtěla bych jen vědět jestli se to hned po vysazení prášku následující měsíc může povést nebo jestli antikoncepce má delší trvání a musí se několik měsíců počkat než se to uchytí.Děkuji moc Dana

2 Nella Nella | 13. října 2008 v 19:22 | Reagovat

To je dost individuální. Někomu se to povede jinému zas ne antikoncepce má trvání dny až týdny po vysazení záleží na složení atak. Zkoušejte to s partnerem a buď se vám to podaří hned nebo si na to ještě nějakou chvíli počkáte. Hlavně z toho nedělejte povinost, jinak se u vás vytvoří psychická blokace a nepovede se vám to ani za rok.

3 klara klara | 23. října 2008 v 23:31 | Reagovat

ahoj..prosim vas mama velkej dotaz..se s vym pritelem sem spla pred mesicem a pul,mel kondom,a dyz se udelal,bylo to mimo mojio delohu.minulej mesic sme to normalne dostala tedka mam ale 39dnii spozdenio...test se,m si delala dvakrat a vysel engativni.ted mam enco asi chripku boli me v krku a meka jsme jen ejden den zvysenou horecku..prosim vas..myslite ze sem ehotna??mohla se ta menstruace zpozdit treba jen ibalginem nebo tak ecim??prosiiim napiste mii

4 Martina Martina | E-mail | 26. října 2008 v 17:09 | Reagovat

Dobrý den mela bych dotaz??Mužu mit dotaz??Už 4 roky beru antikoncepci Belaru a beruji podel pokinu!!Pred mesicem sem vysadila a dostavila se menstruce!Začala sem brat další balení antikoncepce a mela a sem 4 tablety už v sobe a mela sem styk ale ted se bojim,že sem tehotna!Je možne abych byla??Když beru prášky už 4 roky a pravidelne!!Dekuji predem za odpoved

5 Nella Nella | 28. října 2008 v 22:15 | Reagovat

klara: penicilín nemá vliv na menstruaci. Pokud se vám zpozdila penicilínem to nebylo, ale jinými faktory (rapidní zhubnutí, většinou 10kg a více, hormonální problém...), nepíšete zda máte mestruaci přesně za dvacetosm dní. Pokud vám většinou kolísá (21-28(30)) je možné že se vám jen tělo hormonálně pobláznilo, ať už z jakých koli důvodů. Ale přece jen si budete nejvíce jistá až navštívíte gynekoloka a hodíte spolu ře a vyšetří vás.

6 Nella Nella | 28. října 2008 v 22:24 | Reagovat

Martina: teoreticky byste být neměl. Avšak skutečnost může být jiná, ale nepanikařte. Hlavně všechno v klidu a s čistou hlavou. To pak neuděláte unáhlený rozhodnutí, kterého byste jinak litovala :). Ovšem Nepíšete za jak dlouho jste další balení začala brát, protože antikoncepce má zhruba týden po vysazení účinek a zhruba týden než znovu začne působit. Ale zkuste si těhotenský test nejlépe tak po týdnu po styku a pak za několik dní znovu a nakonec se vypravte za gynekologem. Ten vám udělá ultrazvuk a pokud na něm nebude vidět nic, existuje ještě vyšetření krve na hormon HCG, to by vám případně mohl udělat taky, ale tohle vyšetření nebývá pravidlem.

7 Kristín Kristín | E-mail | 29. října 2008 v 18:54 | Reagovat

dobry  den dneska jsem to mela dostat ale krvacim uz dnes druhy den takze o dva dny drive ale neda se rict ze je to ma normalni menstruace boli me bricho a krvaceni je nepravidelne a min nez sem zvikla nekrvacim celi den a na tamponu je min krve nez sem zvikla.a krev je cervena a stakovymi timi srazeninami nebo vajickama jak se tomu rika..ale nevim nezda semi to pred tim sem menstruovala jinak nevim jestli nejsem tehotna..sem tam uz dva dny krvacim..nevim jestli je to normalni i takhle menstruovat??

8 Nella Nella | 2. listopadu 2008 v 18:46 | Reagovat

u někoho ano, je i možné, že jste těhotná, jsou případy, že dívka krvácí v těhotenství, ovšem máte dvě možnosti jak to zjistit - těhotenský test, zajít si na gyndu. S tím, že to druhé je lepší, podle toho co popisujete, protože vám může váš lékař víc pomoct a popřípadně by vám mohl něco předapsat na bolest pokud je nesnesitelná, pokud ne pomáhá i horký obklad. Případně by vám mohl pomoct vyřešit vaši menstruaci a v neposlední řadě prokázat těhotenství. A pokud ne na ultrazvuku tak pomocí odběru krve na HCG (choriogonadotropin humane)

9 Petra Petra | E-mail | 3. listopadu 2008 v 20:09 | Reagovat

Dobrý den, koupila jsem si hormonálku a začala jsem ji brát podle příbalového letáku, tzn. první pilulku s prvním dnem menstruace. Jenže krvácet jsem skoro okamžitě přestala a tak jsem se vyděsila, co když to nebyla menstruace, ale jen špinění(občas se mi to stává) Navíc, nedá se říct, že bych to měla vyloženě pravidelné. Proto se chci zeptat, jestli to bývá běžné a pokud by se skutečně jednalo o špinění, nikoliv o menstruaci, jaká je pak učinnost antikoncepce? Děkuji

10 Anna Anna | 6. listopadu 2008 v 18:28 | Reagovat

Dobrý den. Chci se zeptat, kolika procentní šance je mít menstruaci v prvních měsících těhotenství? Pokud mi nic neni, jen mam nepravidelnou menstruaci a nafoukle břicho (před dvěma měsíci ve mě zůstal prezervativ) Je  možné, že bych byla těhotná? Neužívala jsem žádnou antikoncepci..

11 Nella Nella | 7. listopadu 2008 v 18:15 | Reagovat

No, když ve vás zůstal prezervativ a neužívala jste antikoncepci, tak je pravděpodobnost že budete těhotná. Ale na to je třeba si udělat test alespoň dvakrát nebo třikrát. První po šesti dnech pravděpodobného oplodnění další po několika dnech, anebo zajít za gynekologem, ale tech v prvních dnech cca do dvou až třech týdnů na ultrazvuku nic neuvidí HCG se v moči pozná cca po 6 dnech po oplodnění, v krvi se HCG pozná nějak podobně. A co se týče menstruace v těhotenství. Nemělo by to být přesný ani přibližný procento mi není známo. Ano objevuje se, ale nemělo by to být a doporučuju si s každým krvácením v těhotenství si zajít co nejdřív nejlépe ihned kamkoli i kdyby to nemělo být k vašemu gynekologovy/žce, ale do nemocnice

12 Romana Romana | 18. ledna 2009 v 20:28 | Reagovat

Dobrý den,přítel měl mesic a pul dovolenou a já ji nechtela kazit mou menstruací a tak jsem si vzala dalsi prásky z noveho platíčka, takže jsem je brala skoro dva mesice v kuse, ale na konci jsem zacla spinit tak jsem si vzala pilulky pri kterých menstruuji(beru triregol 21+7)a krvácela jsem jen jednou odpolednea to jen trošicku, jinak pořád spiním. je možné že jsem tehotná?antikoncepci beru pravidelne. v posledni dobe jsem mela celkem stresové období a kamaradka mi rekla že bych to mohla mít kvuli tomu a jeste že jsem do tela narvala hodne hormonů,...je to možne? dekuji

13 Nelly Nelly | 19. ledna 2009 v 16:42 | Reagovat

ano teoreticky je to možné

že jste po dvou měsící "pravidelného" užívání hormonů těhotná je vysoce nepravděpodobné, přestože jsou případy, kdy žena po pravidelném užívání otěhotněla

14 Evka Evka | 2. února 2009 v 19:01 | Reagovat

Dobry den, beru pravidelne antikoncepci asi uz rok, tento mesic jsem ovsem vynechala a byla jsem tedy nechranena. Normalne jsme se s pritelem milovali, ale vzdy se mi udelal na brisko. Ted mam uz 4dny zpozdeni, ale  zadne priznaky tehotenstvi jsem si nezjistila, az na to, ze mam trosku citlivejsi prsa. Myslite si, ze muzu byt tehotna?

15 Nelly Nelly | 17. února 2009 v 19:59 | Reagovat

citlivá prsa bývají i před menstruací, těhotenství v moči zjistíte cca po 5-7 dnech po početí, v krvi dříve. Pokud jste si udělala těhotenský test cca v tuto dobu a nic neukázal pak to po několika dnech zkuste znovu a pak ještě jednou popřípadně zajděte na kontrolu

16 Martin Martin | E-mail | 21. května 2010 v 20:30 | Reagovat

Dobrý den je možné že přítelkyni je nevolno po inseminaci už po třetím dnu ???
Provedení ???
Dekuji předem za odpověd....

              O.joko@centrum.cz

17 LULU LULU | E-mail | 24. června 2010 v 20:09 | Reagovat

AHOJ.
CHcela som sa spytat ci priznaky ,ktore opisuju priznaky tehotnstva mozu byt totozne s priznakmi zacatia uzivania noveho druhu antikoncepcie.
DAKUJEM ZA ODPOVED

18 kocicka kocicka | 7. dubna 2011 v 19:56 | Reagovat

Tak na vam nevim,uz tak tri tydny me boleliv vajecniky,obcasne pichani v brichu,a taky mam pocit ze se ucuram,a v noci se budim ze me neco tlaci v brise,ms zpozdena jen spineni tak babo rad co si myslite?

19 Molly (mariannka) Molly (mariannka) | 27. prosince 2011 v 14:09 | Reagovat

Hledala jsem na internetu, jestli by nešlo nějak zjistit, jestli jsem těhotná, protože jsem začala mít pochybnosti o používané antikoncepci. Našla jsem tohle : http://test-tehotenstvi.cz/?stranka=2 a docela mě to uklidnilo v podstatě šlo o stejné otázky, na které ptá gynekolog

20 Naty Naty | E-mail | 11. června 2012 v 23:04 | Reagovat

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Se svým přítelem jsem měla první pohlavní styk. Jestli se tomu teda dá přímo takhle v našem případě říkat. Mazlili jsme se, navzájem masturbovali. Po sléze si nasadil kondom a jednou do mě vniknul, né uplně, jen lehce. Ale přerušila jsem to. Necítila jsem se na to ještě dostatečne pripravena. Potom si kondom sundal a pokračovali jsme v pettingu. Oba jsme byli nazí a mám strach z toho, že když jsme na sobe jen leželi a občas se o mojí pochvu otřel, aby se do mě nedostala preejakulační tekutina. Četla jsem si o tom na internetě články a pořádně ani vlastne nerozumím tomu, co to vlastně je. Ale i tak mám strach, protože pri masturobaní jsem na jeho penise cítila mastnou "tekutinu" a tak soudím, že podle mého nazoru, by to mohlo být ono. Ale nevím, jestli i při mazlení a občasnem střetnutí penisu s pochvou, by se dalo otehotnet. A taky bych ještě chtěla dodat, že jsem byla panna, ale při vniknutí do mě prsty, protrhl panenskou blánu. Při masturbovaní k vyvrcholení došlo na břicho, mimo dělohu. Je mi 15. A mám strach z toho, že bych mohla otěhotnet. :-(
Předem děkuji za radu.

21 Ivet Ivet | E-mail | 18. října 2012 v 19:45 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Během týdenní pauzy bez antikoncepce jsem spala se svým přítelem bez kondomu. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Předem děkuji za odpověď (:

22 JITA JITA | E-mail | 3. ledna 2013 v 0:59 | Reagovat

DOBRY DEN JA SE CHCI ZEPTAT 22.12 2012 MI SKONCILA MENSTRULACE A ZA  ČTVRTY  DEN JSEM MNELA S PRITELEM NECHRANENEJ SEX A VICKRAT ZA SEBOU. OD TE DOBY MIVAV POBPOLIVANI V PODBRISKU MUZU BYT TEHOTNA DEKUJI ZA ODPOVED.

23 MARCELA MARCELA | E-mail | 24. července 2013 v 0:09 | Reagovat

PROSIM VAS KUPILA JSEM SI TEHOTENCKY TEST A JSEM V 2 TYDNU TEHOTNA A DNES VECER JSEM ZACALA SPINIT BOLI ME BYRYCHO KOLEM VAJECNIKU MOHU MIT MENSTRULACI IKDYZ JSEM TEHOTNA NEUBLIZI TO MIMINKU A METSTRULACI JSEM MELA MIT 10 MANZELEM JSME SE MILOVALI 5 A 23 JSEM ZACALA KRVACET DEKUJI ZA ODPOVED

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama